Trendid kodu sisustamisel

Käesoleval aastal domineerivad sisekujunduse värvipalletis looduslähedased ja naturaalsed toonid.

Soe virsiku, pehme salvei ning kohvipruun on populaarsed nii seinte kui tekstiilide aktsentvärvides. Osalt on virsiku toonide edu seotud Pantone 2024 aasta värviga Peach Fuzz ja samuti Tikkurila aastavärvi Nude Nizzaga.

Maailmas, kus üha enam domineerivad sünteetilised materjalid, lisavad looduslikud materjalid meie keskkonnale loomuliku ja inimliku mõõtme, aidates meil end rahulikumalt ja õnnelikumalt tunda.

Interjööris trendib looduslähedane stiil – pehmed maalähedased heledad toonid, vanilje, pastelsed rohelised, lavendli lillakassinine, pruun ja mustjashall.

Taaskasutus on maailmas muutunud popiks. Samuti ökoloogilisus ja looduslikud materjalid. Oskame rohkem hinnata naturaalsetest materjalidest – puidust, kivist ja keraamikast valmistatud tooteid. Kvaliteet ning vastupidavus on nüüd tähtsamad märksõnad sisustuse ostmise juures kui kunagi varem. Jätkusuutlikkuse olulisus tähendab, et paljud tarbijad loobuvad kiirmööblist ja investeerivad disainidesse, mis ajaproovile tõeliselt vastu peavad. Möödas on ka ajad, mil vastupidavad ja kergesti puhastatavad kangad meeldisid ainult väikeste lastega vanematele ja lemmikloomaomanikele.

Ilusad ja luksuslikud looduslikud kivid, nagu marmor ja graniit, osutuvad sisekujunduses alati ajatuks. Heleda ja veidi jaheda marmori kõrvale on tulnud palju pehmema tooniga kivi, mis on travertiin ning mida kasutatakse nii diivani kui söögilaudade juures. Travertiin ja marmor toovad igapäevastesse sisustusesemetesse luksuslikku tunde ja lisavad ruumi heledust.

Richmond Interiors La Cantera sarja travertiinist diivanilauad ja diivan Sandro

La Cantera travertiinist söögilaud

Mööblitrendide suund jätkub sel aastal edasi ja veel julgemalt oma ümarate vormide ja kumerate siluettidega. Looduses pole midagi täisnurkset ega täiesti sümmeetrilist ning see on inspireeriv uute vormide disainimisel.

Diivanilaud Douglas ja diivan Donovan

Kaared on popid – seda näeb ka lastetubades.

Kaared ja kumerad nurgad liiguvad nüüd hoogsalt edasi muudele objektidele kui vaid pehmemööbel. Lisaks peeglitele näeb kaart ning poolkaart nüüd ka riiulite vormilahendustes, ukseavades ning seinte dekooris.

Tume puidutoon ning naturaalne puit võistlevad sel aastal tähelepanu üle. Heledad puidutoonid jäävad siiski endiselt minimalistliku Skandinaavia stiili jaoks. Tumedamad toonid nagu šokolaadipruun, pähkel ja mahagon on tulemas tagasi. Need sobivad suurepäraselt pehmete maalähedaste toonidega, andes ruumile iseloomu ja soojust.

Šokolaadipruuni värvi kollektsioonid firmalt Liang ja Eimil

Turvalise ja maalähedase kõrval, jätkub ka 70-ndate aastate disaini interpreteerimine – täis ülevoolavat energiat ja uuendusi. Nii näeb oranži naasmises aktsentvärvina, pronksist viimistlusi ja akrüüli diivanilaudades.

Alates erksast värvipaletist kuni “kosmoseajastu“ esteetikast inspireeritud disainini olid 70-ndad disaini jaoks tõeline seiklus ning selle mõju tõttu võetakse oma kodu sisustamisel suuremaid ja julgemaid riske.
Maalähedase koloriidi kõrval on esile tulemas ka väga rikkalikud mustrid ja tugevad värvitoonid nii tapeetides kui kangastes.

Alanud aastal on oodata rõhku uutele värvivalikutele ja toonidele, sealhulgas punasele, Burgundiale ja juveelitoonidele, nagu sügavroheline ja sinine.

Ilmselt näeme sisekujunduses 2025. aastal aga veel rohkem värve.
Samuti julgustavad sisekujundajad ikka üha enam julgete värvidega aktsente ja detaile kasutama, et esile tõsta keskseid elemente ja lisada ruumidele isikupära ja elegantsust.
Erinevates riikides on värvieelistused ja trendid veidi erinevad.
Inglismaal näeb sisekujunduses rohkem värvi kui kuskil mujal.
Rohkem glämmi ja luksust näeb Itaalia ja Iirimaa sisekujunduses.
Bauhausi stiilis sisekujundus jääb enamjaolt Saksamaale.
Art Deco on populaarsem Prantsusmaal ja ka Venemaal.
Üllatavalt on minimalism populaarne Portugalis, Hispaanias ja Kreekas.
Boho stiili kasutavad enim Belgia ja Bulgaaria.

Kokkuvõtvalt – põnev on teada, millises suunas liiguvad interjööritrendid ning see aitab meil paremini selles valdkonnas orienteeruda. See aitab ka olla enesekindlam ning julgemini eksperimenteerida.
Iga kodu peaks olema ikkagi eelkõige meie enda isiksusele ja temperamendile vastav ning nende toredate detailide ja pisiasjadega, mis meile on armsad ja tähenduslikud.

Sisustussalong.ee